500g cukini
150g sera cheddar
70g krakersów
100g masła
1 jajo
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
masło do wysmarowania formy
Cukinię umyć, pokroić na plasterki i zalać niewielką ilością wrzącej wody. Przykryc i gotowac przez 4 minuty, odcedzic, drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Krakersy pokruszyć, masło stopić, jajko lekko ubić trzepaczką. Do miski włozyć cukinię. Dodać 120 g sera, krakersy, wlać masło i rozetrzeć drewnianą łyżką na jednolitą masę. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i włożyć do środka masę z cukini. Posypać pozostałym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C. Piec tak długo, aż pudding się zrumieni (ok. 25-30 min). Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl