cojemy.pl > Dania główne > Pstrąg pieczony w folii z ryżem

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Sosy z olejem ale bez pieprzu

Pstrąg pieczony w folii z ryżem

Formy potrawy: danie główne, danie na grilla, danie rybne, kolacja

Składniki potrawy

4 torebki ryżu (400 g)
4 pstrągi
2 cytryny
2 łyżki masła
pęczek koperku
sól
pieprz

Przyrządzanie

Ryż należy ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Pstrągi wypatroszyć, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane ryby przyprawić solą i pieprzem, następnie w miejscu nacięcia umieścić plasterki cytryny, gałązki koperku i odrobinę masła.
Pstrągi pojedynczo zawinąć w folię aluminiową i umieścić na grillu lub w piekarniku. Piec przez około 25 min.
Ryż z którym podaje się pstrągi można wymieszać dodatkowo z warzywami - np. groszkiem, marchewką lub kukurydzą.
Ilość ryby i ryżu można zmniejszyć/zwiększyć w zależności od ilości osób - jedna ryba i jedna torebka ryżu na jedną osobę.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cytryna, Koper, koperek, Masło, Pieprz, Pstrąg, Ryż, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Kurczak z pieczarkami w folii

Forma potrawy: Danie główne
25dag pieczarek
3 zielone cebulki drobno posiekane
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki majeranku
3 łyżki stołowe czerwonego wina
1/4 szklanki rosołu z kury
2 łyżeczki soku z cytryny
2 większe piersi z kury, bez kości i skóry, podzielone na pól
4 cienkie plasterki szynki
» zobacz przepis

Schab pieczony w folii

Forma potrawy: Danie główne
75dag schabu bez kości
5 ząbków czosnku
sól i pieprz

Do podania:
surówka z czerwonej kapusty
» zobacz przepis

Dynia zapiekana z ryżem nr 2

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
1kg dyni
3/4 szklanki ryżu
2 duże cebule
2 jaja
1/2 szklanki tartego żółtego sera
2 łyżki oleju
łyżka sosu sojowego
zielenina
sól

Na sos pomidorowy:
1 łyżka masła lub margaryny
1 łyżka mąki
1/2 szklanki wywaru z warzyw (może być z kostki)
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
2 łyżki śmietany
cukier, sól, pieprz
» zobacz przepis

Dynia po japońsku

Forma potrawy: Danie główne
450g dyni japońskiej lub zwykłej, o zielonej skórce
1 1/2–2 szklanki dashi-jiru (lub bulionu)
2 1/2 łyżki cukru
1 łyżka wina mirin (lub wódki)
1 1/2 łyżki sosu sojowego
» zobacz przepis

Pstrąg w śmietanie po polsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
pstrąg o wadze ok. 25 dag
cytryna
mąka
przyprawa vegeta
słodka papryka w proszku
pieprz w proszku
olej
kilka ząbków czosnku
śmietana 18%
Do podania z:
ugotowane zmieniaki
zielona sałata
» zobacz przepis

Łosoś z pieczarkami

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
Filety z łososia na 4 osoby
1/2kg pieczarek
3 łyżki posiekanego koperku (musi być go bardzo dużo)
pieprz
1/2 szklanki białego wina
masło

Do podania:
ryż
» zobacz przepis

Groszek cukrowy z ryżem i pieczarkami

Forma potrawy: Danie główne
Zielony groszek cukrowy lub zwykły
Pieczarki
Cebula dymka
Kiełki sojowe świeże
Poszatkowana odrobina czosnku i imbiru
Olej do smażenia
Wino ryżowe
Szczypiorek
Ryż
Sos:
Dwie łyżeczki sosu ostrygowego
Łyżka jasnego sosu sojowego
Pół łyżeczki cukru
Dwie łyżki ciepłej wody
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
Łyżeczka mąki kukurydzianej
» zobacz przepis

Gruszki po francusku

Forma potrawy: Danie na grilla
4 duże albo więcej mniejszych gruszek z kompotu lub marynaty
połowa opakowania sera Camembert lub Brie
serek topiony
natka  pietruszki
sól
biały pieprz
» zobacz przepis

Pierś kurczaka z ryżem bez smażenia

Forma potrawy: Danie główne
ryż
pierś z kurczaka
łyżka masła
kilka pieczarek
połowa szklanki białego wina
pól szklanki rosołu
drobno posiekany koperek
sok cytryny
łyżka mąki
łyżka śmietanki
pieprz do smaku
» zobacz przepis

Pstrag w soli z rożna

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie rybne
1 pstrąg na osobę
1 patyk na pstrąga
sól gruba
sos sojowy
cytryna
» zobacz przepis

Szaszłyk drobiowy z ryżem

Forma potrawy: Danie główne
15dag piersi z kurczaka
10dag ryżu
sól, pieprz
15dag cukinii
2 krążki ananasa z puszki
2 małe cebule
8dag pomidorków koktajlowych
2 łyżki oleju
» zobacz przepis

Pomarańczowe płatki

Forma potrawy: Deser, Ciasto
200g cukru pudru
100g migdałowych płatków
50g mąki
pomarańcza
100g masła
Do podania (opcjonalnie):
szampan
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.