Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla, Kolacje, dla ilu osób: 4
4 torebki ryżu (400 g)
4 pstrągi
2 cytryny
2 łyżki masła
pęczek koperku
sól
pieprz
Ryż należy ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Pstrągi wypatroszyć, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane ryby przyprawić solą i pieprzem, następnie w miejscu nacięcia umieścić plasterki cytryny, gałązki koperku i odrobinę masła.
Pstrągi pojedynczo zawinąć w folię aluminiową i umieścić na grillu lub w piekarniku. Piec przez około 25 min.
Ryż z którym podaje się pstrągi można wymieszać dodatkowo z warzywami - np. groszkiem, marchewką lub kukurydzą.
Ilość ryby i ryżu można zmniejszyć/zwiększyć w zależności od ilości osób - jedna ryba i jedna torebka ryżu na jedną osobę.
Forma potrawy: Dania główne
75 dag schabu bez kości
5 ząbków czosnku
sól i pieprz
Do podania:
surówka z czerwonej kapusty
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
pstrąg o wadze ok. 25 dag
cytryna
mąka
przyprawa vegeta
słodka papryka w proszku
pieprz w proszku
olej
kilka ząbków czosnku
śmietana 18%
Do podania z:
ugotowane zmieniaki
zielona sałata
Forma potrawy: Dania główne
25 dag pieczarek
3 zielone cebulki drobno posiekane
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki majeranku
3 łyżki stołowe czerwonego wina
1/4 szklanki rosołu z kury
2 łyżeczki soku z cytryny
2 większe piersi z kury, bez kości i skóry, podzielone na pól
4 cienkie plasterki szynki
Forma potrawy: Dania na grilla
4 duże albo więcej mniejszych gruszek z kompotu lub marynaty
połowa opakowania sera Camembert lub Brie
serek topiony
natka pietruszki
sól
biały pieprz