1kg pomidorów
500g gotowanej ryby
Marynata:
12 łyżek oleju
8 łyżek octu winnego
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
kilka gałązek zielonej pietruszki
Majonez:
400ml oliwy
3 żółtka
sok z 1 cytryny
sól, pieprz cayenne
Należy wybrać 8 ładnych, jędrnych pomidorów jednakowej wielkości, umyć i sparzyć wrzątkiem. Włożyć na chwilę do zimnej wody i zdjąć skórki. Ostrym nożem ściąć wierzchy pomidorów na wysokości 1/5, łyżeczką ostroznie wydrążyć. Odcięte wierzchy zachować.
Przygotować marynatę: w głębokiej misce rozetrzeć dokładnie pieprz z cukrem, solą, octem i oliwą. Dodać pomidory wraz z odciętymi wierzchołkami i marynować 24 godziny. Po wyjęciu z marynaty osączyć.
Przygotować majonez: żółtka, sól i pieprz ucierać lub ubijać trzepaczką aż do zgęstnienia. Następnie powoli wlewać olej, przez cały czas ucierając. Pod koniec dodać sok cytrynowy. Ochłodzic w lodówce.
Ugotowaną rybę pokroić w kostkć, wymieszać z połową majonezu i zmiksować.
Napełnić pomidory farszem, na każdym położyć łyżkę majonezu i przykryć ściętym wierzchołkiem. Ułożyć na płaskim talerzu. Wierzchołki pomidorów pokropić majonezem.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl