Pomidory nadziewane rybą

Składniki potrawy

1kg pomidorów
500g gotowanej ryby

Marynata:
12 łyżek oleju
8 łyżek octu winnego
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
kilka gałązek zielonej pietruszki

Majonez:
400ml oliwy
3 żółtka
sok z 1 cytryny
sól, pieprz cayenne

Przyrządzanie

Należy wybrać 8 ładnych, jędrnych pomidorów jednakowej wielkości, umyć i sparzyć wrzątkiem. Włożyć na chwilę do zimnej wody i zdjąć skórki. Ostrym nożem ściąć wierzchy pomidorów na wysokości 1/5, łyżeczką ostroznie wydrążyć. Odcięte wierzchy zachować.

Przygotować marynatę: w głębokiej misce rozetrzeć dokładnie pieprz z cukrem, solą, octem i oliwą. Dodać pomidory wraz z odciętymi wierzchołkami i marynować 24 godziny. Po wyjęciu z marynaty osączyć.

Przygotować majonez: żółtka, sól i pieprz ucierać lub ubijać trzepaczką aż do zgęstnienia. Następnie powoli wlewać olej, przez cały czas ucierając. Pod koniec dodać sok cytrynowy. Ochłodzic w lodówce.

Ugotowaną rybę pokroić w kostkć, wymieszać z połową majonezu i zmiksować.

Napełnić pomidory farszem, na każdym położyć łyżkę majonezu i przykryć ściętym wierzchołkiem. Ułożyć na płaskim talerzu. Wierzchołki pomidorów pokropić majonezem.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl