Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 8, czas przygotowania: 30 min.
1 kg średniej cukinii
250 g mąki
250 ml wody
125 ml oleju
1 jajo
sól, pieprz
Cukinie umyć, osuszyć, pociąć wzdłuż na cienkie plastry, osolić i położyć na ociekaczu.
Make ubić z wodą i jajem, dodać sól i pieprz. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
W głębokiej patelni rozgrzać olej. Plastry cukinii zanurzać całkowicie w cieście i wrzucać na olej. Opiec obie strony. Podawać gorące, można polać pikantnym sosem pomidorowym.
Forma potrawy: Dania na grilla
cukinia 2
kukurydza z puszki 10 dkg
szynka wędzona 5 dkg
ser żółty tarty 5 dkg
oliwki
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania na grilla
1 średnia cukinia
ok. 100 ml oliwy
ocet winny
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanego tymianku
sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
1 Cukinia
4-5 ziemniaków
zioła prowansalskie
lub oregano
lub pieprz
lub chili
Forma potrawy: Dania na grilla
oscypek ( nie wędzony) 60 dag
cukinia 2 szt
tymianek 1 kubeczek
oliwki 10 dag
oliwa 4 łyżki płaskie
szczypiorek