Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
sól
Syrop:
150g cukru pudru
1/2 cytryny
1 goździk
cynamon
Inne:
1kg gruszek
cukier puder do posypania placka
Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto i owinięte w folię włożyć na 30 minut do lodówki.
Ochłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm, wyłożyć nim formę na tartę lub tortownicę.
Piec około 10 min w temp. 200°C. Ostudzic, nie wyjmujac z formy.
Gruszki obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem cytrynowym. Połowę pokroić w plastry, a drugą połowę posiekać.
Zagotować 200 ml wody z cukrem pudrem, goździkiem i szczyptą cynamonu. Po 15 min usunąć goździk i do syropu wrzucić posiekane gruszki. Gotować, aż powstanie miękka, gęsta masa.
Na podpieczonym spodzie rozłożyć masę, na niej ułożyć plasterki gruszek.
Piec około 30 min. w temperaturze 160-180°C.
Ciepły placek posypać cukrem pudrem.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl