Placek gruszkowy

Składniki potrawy

Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
sól

Syrop:
150g cukru pudru
1/2 cytryny
1 goździk
cynamon

Inne:
1kg gruszek
cukier puder do posypania placka

Przyrządzanie

Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto i owinięte w folię włożyć na 30 minut do lodówki.

Ochłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm, wyłożyć nim formę na tartę lub tortownicę.

Piec około 10 min w temp. 200°C. Ostudzic, nie wyjmujac z formy.

Gruszki obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem cytrynowym. Połowę pokroić w plastry, a drugą połowę posiekać.

Zagotować 200 ml wody z cukrem pudrem, goździkiem i szczyptą cynamonu. Po 15 min usunąć goździk i do syropu wrzucić posiekane gruszki. Gotować, aż powstanie miękka, gęsta masa.

Na podpieczonym spodzie rozłożyć masę, na niej ułożyć plasterki gruszek.

Piec około 30 min. w temperaturze 160-180°C.

Ciepły placek posypać cukrem pudrem.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl