Placek bananowy

Składniki potrawy

Na ciasto:
25dag mąki krupczatki
15dag masła
12dag cukru pudru
żółtko
25g rumu
 
Na nadzienie:
6 bananów
sok z cytryny
 
Na krem:
2 szklanki mleka
30g mąki
4 żółtka
12dag cukru pudru
cukier waniliowy

Przyrządzanie

Przygotowanie ciasta
Mąkę wymieszać z posiekanym masłem i cukrem. Dodać do tego żółtko i łyżkę zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto w formie kuli.
 
Ciasto włożyć do lodówki na około 2 godziny, następnie rozwałkować.
 
Ciastem wyłożyć okrągłą formę posiadającą karbowane ścianki. Nakłuć je gęsto widelcem po to aby nie wybrzuszył się spód.
 
Piec przez około 30 minut w rozgrzanym piekarniku.
 
Przygotowanie kremu
Mąkę wymieszać z cukrem. Rozprowadzić zimnym mlekiem (połowa szklanki) na gładką masę. Zagotować na małym ogniu, dolewając resztę mleka.
 
Żółtka wymieszać z cukrem. Powoli dodawać gorącą masę stale przy tym mieszając.
 
Rondelek/garnuszek z kremem wstawić do garnka z gorącą wodą, tak aby pływał. Krem nadal mieszać. Trzymać na ogniu (duży garnek) aż do zgęstnienia kremu.
 
Następnie Ostudzić.
 
Obrane ze skóry banany pokroić w plasterki. Polać sokiem z cytryny i wymieszać.
 
Ułożyć warstwę bananów na upieczonym spodzie. Przykryć warstwą kremu. Następnie położyć drugą warstwę bananów i ponownie przykryć kremem.
 
Ciasto przybrać plasterkami bananów, można je ułożyć dookoła brytfanki w formia wianuszka.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl