Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym

Składniki potrawy

makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz

Przyrządzanie

Makaron ugotować al dente w wodzie z odrobiną oliwy lub oleju po to aby się nie posklejał.
Pierś rozdzielić, opruszyć solą i pieprzem, usmażyć tak jak na kotlety.
Sos: ser rozpuścić w śmietanie na niewielkim ogniu, dodać 5-6 drobno pokrojonych listków bazylii i szczyptę oregano, mieszać do czasu uzyskania kremowej konsystencji.
Makaron po ugotowaniu odcedzić i pozostawić w garnku. Do garnka wlać połowę przygotowanego sosu i dokładnie wymieszać, tak aby makaron cały się nim pokrył.
Pierś z kurczaka pokroić w cienkie plasterki pod kątem, polać oliwą z oliwek.
Ułożyć na półmisku mięso i makaron ale raczej nie mieszać - jak kto woli.
Przed podaniem makaron polać odrobiną sosu i ozdobić listkiem bazylii.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl