Piernik z orzechami na miodzie i piwie

Składniki potrawy

Ciasto:
500g mąki pszennej
250g miodu
150g cukru
100g masła
100ml piwa
100g orzechów
5 jaj
15g przyprawy do piernika
10g proszku do pieczenia
100g migdałów (niekoniecznie)
skórka pomarańczowa (niekoniecznie)
Inne:
masło i mąka do formy

Przyrządzanie

Rozpocząć od rozgrzania dwóch łyżek cukru, a gdy nabierze on brązowej barwy zalać piwem, dodać miod i zagotować. Dodać przyprawy, schłodzić do temp. 20 st. C.
Utrzeć masło z resztą cukru, dodać żółtka, polowę z ochłodzonego piwa i miodu, proszek do pieczenia, połowę mąki na ciasto. Wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta z resztą mąki, pokrojonymi na kawałki orzechami i piwem z miodem.
Ciasto włożyć do formy na keks, natłuszczonej i obsypanej mąką. Piec w temp. 190 st. C przez około godzinę.
Inne:
Mąkę pszenną można wymieszać pół na pół z mąką żytnią lub utartym żytnim chlebem. Do ciasta można dodać 100 g obranych i zmielonych migdałów oraz posiekaną skórkę pomarańczową.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl