1 prostokątny piernik
2 kawałki imbiru z syropu
50g kandyzowanych wiśni
225g mrożonych plasterków jabłek
3 łyżki rumu
50g granulowanego cukru
Do podania śmietanka lub custard (słodki sos budyniowy)
Piernik pokroić na 8-12 rónych kawałków i ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia.
Pokryć je folią aluminiową i umieścić w pierkaniku o temepraturze 220°C i ogrzewać przez 15 minut.
Tymczasem imbir i wiśnie pokroić w plastry i pozostawić do dekoracji.
Do rondelka wrzucić jabłka, dodać rum i cukier i przez 5-10 minut ogrzewać ostrożnie, często mieszając, aż jabłka zmiękną.
Utrzymać gorące na małym ogniu.
Piernik odkryć i na wierzchu staranni ułożyć jabłka.
Pozostałym sokiem z pieczenia polać piernik, aby był wilgotny.
Udekorować imbirem i wiśniami, podawać ze śmietanką lub sosem custard.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl