Piernik z budyniem jabłecznym

Składniki potrawy

1 prostokątny piernik
2 kawałki imbiru z syropu
50g kandyzowanych wiśni
225g mrożonych plasterków jabłek
3 łyżki rumu
50g granulowanego cukru

Do podania śmietanka lub custard (słodki sos budyniowy)

Przyrządzanie

Piernik pokroić na 8-12 rónych kawałków i ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia.

Pokryć je folią aluminiową i umieścić w pierkaniku o temepraturze 220°C i ogrzewać przez 15 minut.

Tymczasem imbir i wiśnie pokroić w plastry i pozostawić do dekoracji.

Do rondelka wrzucić jabłka, dodać rum i cukier i przez 5-10 minut ogrzewać ostrożnie, często mieszając, aż jabłka zmiękną.

Utrzymać gorące na małym ogniu.

Piernik odkryć i na wierzchu staranni ułożyć jabłka.

Pozostałym sokiem z pieczenia polać piernik, aby był wilgotny.

Udekorować imbirem i wiśniami, podawać ze śmietanką lub sosem custard.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl