Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz. 25 min.
500 g pieczarek
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
1 łyżka orzeszkow pinii lub wyłuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka wyłuskanych orzechów włoskich, drobno posiekanych
1 łyżka rodzynków, wymoczonych w wodzie i odciśniętych
125 ml śmietany
250 ml białego wytrawnego wina
1 kieliszek brandy
sól, pieprz
masło do smażenia
Do podania:
ryż
Pieczarki oczyścić, umyć starannie i osuszyć. Kapelusze oddzielić od trzonków. Trzonki drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać 50 g masła i obsmażać na nim przez 10 minut posiekane trzonki i kapelusze pieczarek. Dodać posiekaną pietruszkę, osolic i doprawić sporą ilością pieprzu. Zalać winem i dusić na wolnym ogniu 25 minut.
Dodać rodzynki, posiekane orzechy włoskie oraz orzeszki pinii lub ziarnka słonecznika. Gotować jeszcze 10 min.
Dodać brandy i śmietane, wymieszać dokładnie i pozostawić na ogniu jeszcze 5 minut do zgęstnienia.
Podawać z ryżem.
Pieczarki, Orzechy, Pietruszka, Wino, Ryż, Masło, Śmietana, Rodzynki, Sól kuchenna, Pieprz, Słonecznik, Brandy
Forma potrawy: Sosy
mały jogurt naturalny
kilka łyżek obranych orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Forma potrawy: Desery
połowa arbuza
owoc granatu
ok. 250 ml lodów śmietankowych
5 dag rodzynek
po łyżce łuskanych pistacji i migdałów
kieliszek rumu
Czudu z dynią i orzechami (po dagestańsku)
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
500 g mąki
400 g dyni
1/4 szklanki wyłuskanych orzechów
100 g masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka cukru
sól
Forma potrawy: Zupy
100 g gorzkiej czekolady
500 ml mleko
500 ml śmietanki
100 g cukru
4 żółtka
50 g kakao
3 łyżki likieru (advocat)
Do przybrania:
125 ml śmietanki kremówki
150 g orzechów