MENU
ZWIŃ MENU

Pieczarki z orzechami

Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz. 25 min.

Składniki

500 g pieczarek
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
1 łyżka orzeszkow pinii lub wyłuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka wyłuskanych orzechów włoskich, drobno posiekanych
1 łyżka rodzynków, wymoczonych w wodzie i odciśniętych
125 ml śmietany
250 ml białego wytrawnego wina
1 kieliszek brandy
sól, pieprz
masło do smażenia

Do podania:
ryż

Przyrządzanie

Pieczarki oczyścić, umyć starannie i osuszyć. Kapelusze oddzielić od trzonków. Trzonki drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać 50 g masła i obsmażać na nim przez 10 minut posiekane trzonki i kapelusze pieczarek. Dodać posiekaną pietruszkę, osolic i doprawić sporą ilością pieprzu. Zalać winem i dusić na wolnym ogniu 25 minut.

Dodać rodzynki, posiekane orzechy włoskie oraz orzeszki pinii lub ziarnka słonecznika. Gotować jeszcze 10 min.

Dodać brandy i śmietane, wymieszać dokładnie i pozostawić na ogniu jeszcze 5 minut do zgęstnienia.

Podawać z ryżem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sos orzechowo-czosnkowy

Forma potrawy: Sosy

mały jogurt naturalny
kilka łyżek obranych orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Arbuz z lodami i orzechami

Forma potrawy: Desery

połowa arbuza
owoc granatu
ok. 250 ml lodów śmietankowych
5 dag rodzynek
po łyżce łuskanych pistacji i migdałów
kieliszek rumu

Czudu z dynią i orzechami (po dagestańsku)

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje

500 g mąki
400 g dyni
1/4 szklanki wyłuskanych orzechów
100 g masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka cukru
sól

Zupa czekoladowa z orzechami

Forma potrawy: Zupy

100 g gorzkiej czekolady
500 ml mleko
500 ml śmietanki
100 g cukru
4 żółtka
50 g kakao
3 łyżki likieru (advocat)

Do przybrania:
125 ml śmietanki kremówki
150 g orzechów