Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska
30 dag żółtej fasolki szparagowej
15 dag pieczarek
pół łyżki oleju
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
łyżka sosu sojowego
Pieczarki i fasolkę należy dokładnie umyć. Fasolkę oczyścić z włókien. Pieczarki oczyścić i drobno posiekać.
Na dużej, głębokiej patelni teflonowej rozgrzać olej, włożyć pieczarki, ogrzewać mieszając kilka minut, a następnie dodać sos sojowy i 3-4 łyżki wrzącej wody.
Osolić, włożyć przygotowaną fasolkę. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości ale uważając, aby potrawa się nie przypaliła.
Przyprawić solą i pieprzem.
Wyłożyć na talerz, posypać zieleniną.
Forma potrawy: Przetwory
fasolka szparagowa
pieprz
ziele angielskie
ząbki czosnku
liście laurowe
zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1-2 łyżki soli
4 łyżki curku
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
fasolka szparagowa
ząbek czosnku na 1 słoik
gałązka kopru na 1 słoik
ocet
1 łyżeczka cukru i 1/2 łyżeczki soli na każdą szklankę octu
opcjonalnie czerwona papryka
Forma potrawy: Przetwory
Fasolka szparagowa 1,5 kg.
Cukier 3 płaskie łyżki
Ocet 10% 3/4 szklanki
Sól 1/2 łyżki
Woda 3 1/2 szklanki
Chrzan, koper
Fasolka szparagowa w pomidorach
Forma potrawy: Przetwory
1 kg fasolki szparagowej
20 dag cebuli
20 dag marchwi
100 ml oleju
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 łyżka octu
liść lurowy
1/2 litra przecieru pomidorowego