Pieczarki z orzechami

Składniki potrawy

500g pieczarek
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
1 łyżka orzeszkow pinii lub wyłuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka wyłuskanych orzechów włoskich, drobno posiekanych
1 łyżka rodzynków, wymoczonych w wodzie i odciśniętych
125ml śmietany
250ml białego wytrawnego wina
1 kieliszek brandy
sól, pieprz
masło do smażenia

Do podania:
ryż

Przyrządzanie

Pieczarki oczyścić, umyć starannie i osuszyć. Kapelusze oddzielić od trzonków. Trzonki drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać 50 g masła i obsmażać na nim przez 10 minut posiekane trzonki i kapelusze pieczarek. Dodać posiekaną pietruszkę, osolic i doprawić sporą ilością pieprzu. Zalać winem i dusić na wolnym ogniu 25 minut.

Dodać rodzynki, posiekane orzechy włoskie oraz orzeszki pinii lub ziarnka słonecznika. Gotować jeszcze 10 min.

Dodać brandy i śmietane, wymieszać dokładnie i pozostawić na ogniu jeszcze 5 minut do zgęstnienia.

Podawać z ryżem.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl