Ciasto półkruche:
400g mąki
200g masła
6 łyżek zimnej wody
sól
jajo do smarowania
tłuszcz do smarowania formy
Farsz:
300g pieczonego kurczaka
100g pieczarek
1,5 łyżki masła
2 żółtka
25ml białego wina
sól, pieprz, estragon
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą. Dodać zimne masło, drobno posiekać ostrym nożem, mieszając jednocześnie z mąką. Dodać wodę, szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, wstawić do lodówki na około 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości 4 mm.
Mięso z kurczaka zemleć w maszynce, pieczarki oczyscić, opłukać i posiekać. Podsmażyć na roztopionym maśle, dodać mielone mięso, żółtka i wino, podsmażyć przez 2 minuty, zdjąć z ognia, przyprawić solą, pieprzem i estragonem.
Z połowy rozwałkowanego ciasta wyciąć szklanką krążki, z drugiej połowy wyciąć nieco mniejsze krążki, posługując się szklaneczka o mniejszych rozmiarach niż poprzednia.
Na wieksze krążki ułożyć półkuliste kopczyki farszu, przykryć mniejszym krążkiem i zalepić smarując cienko białkiem. Paszteciki posmarować rozmąconym jajem, ułożyć na natłuszczonej blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C, piec przez 25 min.
Należy podawać gorace.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl