Parówki w kabaczku

Składniki potrawy

1 kabaczek (ok. 1 kg)
6-8 parówek (30-40 dag)
sól
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1/2 łyżeczki oregano
1 cebula (10 dag)
5 łyżek oleju
1/2 szklanki ketchupu
15dag tartego żółtego sera

Przyrządzanie

Najpierw umyć kabaczek i przekroić go wzdłuż na pół, wydrążyć z wnętrza pestki wraz z luźną częścią miąższu, tak aby powstały 2 duże "łódki", następnie obrać ze skóry.

Wnętrza "łódek" posolić, ułożyć w nich wzdłuż po 3-4 parówki obrane z osłonek, posypać pieprzem, papryką, oregano oraz cebulą pokrojoną w cienkie półplasterki.

Na dno niezbyt głębokiego naczynia wlać 1 łyżkę oleju i kilka łyżek wody. Włożyć obie "łódki", polać każdą 2 łyżkami oleju i ketchupem, posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia przez około 30 minut.

Po wyjęciu przekroić każdą "łódkę" w poprzek na połowę.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl