300g dyni (np. Hokkaido)
250g śmietany kremowej
100g miodu
1–2 laski wanilii
50g ciasteczek migdałowych (amaretti)
Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę.
Laskę wanilii przekroić, wyskrobać miąższ.
Gotować dynię z niewielką ilością śmietany oraz laską i miąższem wanilii, aż zmięknie.
Wyjąć wanilię, wlać miód i ciągle mieszając rozpuścić.
Masę zmiksować i ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, ciasteczka pokruszyć, wszystko wymieszać z ostudzonym musem z dyni. Formę wyłożyć folią aluminiową, wlać masę, wstawić na 4 godziny do zamrażarki.
Mając maszynkę do lodów, można z tych samych składników przygotować lody; w tym wypadku śmietany się nie ubija.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl