Papryka faszerowana mięsem

Składniki potrawy

kilogram papryki
0,5kg mielonego mięsa wieprzowego
3/4 szklanki ryżu
3 cebule
50g masła
1 litr soku pomidorowego (lub bulionu warzywnego)
natka pietruszki
czarny mielony pieprz
sól do smaku

Przyrządzanie

Jako odmiana papryki wybrać dużą, mięsistą - w każdym razie, nie małe papryczki. Z papryk należy odciąć wierzchy razem z ogonkami (i zachować je) następnie starannie usunąć gniazda nasienne i umyć.

Przygotować farsz: drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, następnie dodać przebrany i przepłukany ryż, wlać 3/4 litra soku pomidorowego lub bulionu warzywnego.

Gotować pod przykryciem przez około 10-15 minut. Półmiękki ryż wymieszać z mięsem mielonym, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Każdą z papryk napełnić farszem, przykryć odciętymi wcześniej wierzchołkami i ułożyć ciasno obok siebie.

Danie zalać resztą soku pomidorowego (lub bulionem warzywnym) i dusić na małym ogniu orzez około 30 do 40 minut.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl