1 1/2 tabliczki białej czekolady (15 dag)
1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (15 dag)
4 jajka
1/2 szklanki śmietany kremówki
3/4 łyżki żelatyny
Do przybrania:
listki mięty lub melisy
Żelatynę namoczyć w śmietanie, a następnie, przez podgrzewanie rozpuścić i odstawić, by ostygła do temperatury pokojowej.
Całe tabliczki czekolady (po połówce zostawić) roztopić w oddzielnych naczyniach w kąpieli wodnej, dodać po 2 żółtka i wymieszać.
Połowę śmietany dodać do czekolady białej, a połowę do gorzkiej. Białka ubić na sztywną pianę, podzielić na dwie porcje i każdą ostrożnie wymieszać z czekoladami.
Odstawić do lodówki do zastygnięcia. Następnie łyżką formować kule i układać na talerzu. Pozostałą czekoladę roztopić w oddzielnych naczyniach w kąpieli wodnej i polać nią deser. Przybrać listkami mięty lub melisy.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl