250ml wina białego wytrawnego
cynamon
czereśnie z ogonkami (jasne)
3-4 łyżki miodu
400g cukru
5 szt. goździków
5 szt. ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
125ml octu winnego 6%
Czereśnie należy umyć, osuszyć a ogonki owoców przyciąć do połowy. Ułożyć czereśnie w słoikach.
Przygotować zalewę:
zagotować 500 ml wody z winem i octem. Dodać cukier, sól, miód i przyprawy. Przykryć i gotować przez 2 minuty.
Gorącą zalewą zalać czereśnie, tak aby były całkowicie zakryte płynem.
Słoiki zamknąć i pasteryzować przez 20 minut w temperaturze 90 st. Celsjusza.
Nadaje się jako przystawka do pieczonego drobiu, cielęciny i pasztetów.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl