Makaron z cielęciną

Składniki potrawy

2 kotlety cielęce
garść makaronu na osobę
najmłodsze warzywa, jakie się da znaleźć (marchewki, brokuły, co kto lubi)
1/4kg pieczarek
garść winogron
sok z cytryny
1/2 szklanki białego wina (takiego jak do obiadu)
1/2 szklanki rosołu
masło do smażenia

Przyrządzanie

Cienkie kotlety cielence rozbić na jeszcze cieńsze. Ugotować makaron na dość twardawy. Przygotować talerz z rozbitym jajkiem i talerz z mąką. Do mąki dosypać trochę pieprzu. Umaczać kotlety w mące, jajku, mące, kłaść na rozgrzane masło (masła dużo), szybko przysmażyć po obu stronach, zdjąć.

Na patelnie wsypać pokrojone pieczarki, podsmażyć na brązowo. Dodać białe wino, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, dodać rosół i winogrona. Ułożyć na patelni kotlety, przykryć i na malutkim ogniu dusić 20 minut. Sprawdzać poziom płynu.

W ostatniej chwili przelac makaron wrzątkiem. Warzywa obrać, pokroić na duże kawałki, posypać odrobiną cukru, soli i pieprzu, i dusić z małą ilością masła i 2 łyżkami wody na malutkim ogniu 5-7 minut, aby były twardawe, ale nie surowe.

Talerze przed podaniem ogrzać w piecu albo na garnku, zimne mogą wyssać ciepło z potrawy.

Na każdym talerzu ułożyć trochę makaronu, kotlet, warzywa, i polać małą ilością sosu.

Każdy kotlet spryskać 4-5 kroplami (nie więcej) soku cytrynowego.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl