Legumina z brzoskwiń

Składniki potrawy

500g brzoskwiń
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
cukier waniliowy
2 łyżki mąki
sól
masło do formy

Przyrządzanie

Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać sól i mąkę.

W rondlu zagotować mleko i wrzącym rozprowadzić żółtka (dolewając stopniowo), stale mieszając. Postawić na małym ogniu, nie przestając mieszać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić, ciągle mieszając.

Ogniotrwałą miskę posmarować masłem i ułożyć na dnie warstwę brzoskwiń. Pozostałe brzoskwinie pokroić na drobne kawałeczki i dodać do wystudzonego kremu.

Z białek ubić sztywną pianę i ostrożnie połączyć z kremem. Otrzymana masę wlać na brzoskwinie i piec około 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

Podawać natychmiast.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl