MENU
ZWIŃ MENU

Deser brzoskwiniowy z czerwonym winem

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska

Składniki

 
50 dag świeżych brzoskwiń lub puszka brzoskwiń
10 dag migdałów
 
Sos:
kieliszek czerwonego wytrawnego wina (100 ml)
2 żółtka
2 łyżki cukru
 

Przyrządzanie

 
Jeżeli używamy świeżych brzoskwiń - należy je sparzyć wrzątkiem, obrać, przepołowić i wyjąć pestki. Jeżeli brzoskwinie są z puszki to należy je osączyć z zalewy.
 
Owoce pokroić na cząstki i ułożyć w salaterce. Migdały sparzyć, obrać, pokroić nie za drobno.
 
Sos:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysto, dodać wino i wymieszać.
 
Brzoskwinie polać sosem i posypać migdałami.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Twarogowo-brzoskwiniowy deser

Forma potrawy: Desery

20 dag twarogu trzykrotnie mielonego
4 połówki brzoskwiń świeżych lub z syropu/puszki
2 łyżki miodu
4 łyżki smietanki 18-procentowej
2 łyżki rozpuszczalnego kakao
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
2 łyżki likieru jajecznego Advocaat

Sos brzoskwiniowy

Forma potrawy: Sosy, Desery

200 g brzoskwiń
łyżeczka miodu
20 ml likieru brzoskwiniowego

Bakłażan z pieczarkami na zimno

Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla

1 bakłażan
pieczarek ile kto lubi
1-2 ząbki czosnku
nać pietruszki
oliwa
sól i pieprz
bagietka
czerwone wytrawne wino

Czekoladowy trójwarstwowiec

Forma potrawy: Desery

1 ciasto czekoladowe (np. murzynek)
350g mrożonych malin
4 łyżki słodkiej sherry
150ml śmietanki kremówki
425g custard z puszki (słodki sos budyniowy)

Do przybrania:
kandyzowane wiśnie, pokrojone na ćwiartki
liście angeliki