Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
50 dag świeżych brzoskwiń lub puszka brzoskwiń
10 dag migdałów
Sos:
kieliszek czerwonego wytrawnego wina (100 ml)
2 żółtka
2 łyżki cukru
Jeżeli używamy świeżych brzoskwiń - należy je sparzyć wrzątkiem, obrać, przepołowić i wyjąć pestki. Jeżeli brzoskwinie są z puszki to należy je osączyć z zalewy.
Owoce pokroić na cząstki i ułożyć w salaterce. Migdały sparzyć, obrać, pokroić nie za drobno.
Sos:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysto, dodać wino i wymieszać.
Brzoskwinie polać sosem i posypać migdałami.
Forma potrawy: Desery
20 dag twarogu trzykrotnie mielonego
4 połówki brzoskwiń świeżych lub z syropu/puszki
2 łyżki miodu
4 łyżki smietanki 18-procentowej
2 łyżki rozpuszczalnego kakao
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
2 łyżki likieru jajecznego Advocaat
Bakłażan z pieczarkami na zimno
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
1 bakłażan
pieczarek ile kto lubi
1-2 ząbki czosnku
nać pietruszki
oliwa
sól i pieprz
bagietka
czerwone wytrawne wino
Forma potrawy: Desery
1 ciasto czekoladowe (np. murzynek)
350g mrożonych malin
4 łyżki słodkiej sherry
150ml śmietanki kremówki
425g custard z puszki (słodki sos budyniowy)
Do przybrania:
kandyzowane wiśnie, pokrojone na ćwiartki
liście angeliki