Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 2, czas przygotowania: 15 min.
20 dag twarogu trzykrotnie mielonego
4 połówki brzoskwiń świeżych lub z syropu/puszki
2 łyżki miodu
4 łyżki smietanki 18-procentowej
2 łyżki rozpuszczalnego kakao
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
2 łyżki likieru jajecznego Advocaat
Twaróg rozetrzeć z miodem i kakao. Dodać śmietankę i wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce.
Na talerzu ułożyć połówki brzoskwiń, szprycą nałożyć do każdej serek, skropić likierem i posypać czekoladą.
Deser brzoskwiniowy z czerwonym winem
Forma potrawy: Desery
50 dag świeżych brzoskwiń lub puszka brzoskwiń
10 dag migdałów
Sos:
kieliszek czerwonego wytrawnego wina (100 ml)
2 żółtka
2 łyżki cukru
200 g brzoskwiń
łyżeczka miodu
20 ml likieru brzoskwiniowego
Forma potrawy: Desery
1 ciasto czekoladowe (np. murzynek)
350g mrożonych malin
4 łyżki słodkiej sherry
150ml śmietanki kremówki
425g custard z puszki (słodki sos budyniowy)
Do przybrania:
kandyzowane wiśnie, pokrojone na ćwiartki
liście angeliki
3 surowe żółtka
3 łyżki miodu
3 łyżki madery lub malagi
łyżka koniaku (winiaku, brandy)