30dag gotowego makaronu lasagna
25dag pieczarek
10dag startego sera cheddar
2 łyżki startego parmezanu
3 łyżki oleju
1 1/2 łyżki masła
sól
pieprz
Sos boloński:
25dag mielonej wołowiny
5dag wędzonego boczku
1 cebula
1 marchew
1 łodyga selera naciowego
30dag pomidorów lub 1 puszka pasty pomidorowej
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
3/4 szklanki bulionu (może być z kostki)
2 łyżki oleju
po 1 łyżce suszonego tymianku, bazylii, estragonu
sól
pieprz
Przygotować sos: cebulę i marchew obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Seler oczyścić, opłukać, drobno pokroić.
Boczek pokroić w kostkę lub w paseczki i wraz z warzywami podsmażyć na oleju. Kiedy boczek się zrumieni dodać wołowinę i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor.
Wlać wino oraz bulion i stale mieszając, gotować. Gdy płyn wyparuje, dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, sól, pieprz i zioła. Dusić przez godzinę na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Pieczarki umyć, pokroić na plasterki, przesmażyć na 2 łyżkach oleju. W wodzie z dodatkiem jednej łyżki oleju ugotować makaron al dente.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i układać w nim warstwami na przemian: makaron, sos boloński, cheddar i pieczarki.
Wierzchnią warstwę makaronu posypać paroma wiórkami masła oraz parmezanem. Potrawę zapiekać 20 min w piekarniku, w temp. 180°C.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl