Kurczak ze śliwkami i migdałami

Składniki potrawy

1 kurczak
25dag migdałów
25dag suszonych śliwek
25dag rodzynek
2 goździki
1 laska cynamonu
1 łyżka oliwy
20g masła
torebka cukru waniliowego
sól, pieprz

Przyrządzanie

Kurczaka sprawić, dokładnie umyć, odciąć końcówki skrzydeł, podzielić na części.
 
Śliwki moczyć przez 30 min., tak samo rodzynki. Migdały obgotować w wodzie przez 10 min., ostudzić, obrać i przepłukać zimną wodą.
 
Podsmażyć kawałki kurczaka w rondlu na oliwie i maśle. Podsmażonego przełożyć na półmisek i odstawić.
 
Do sosu (powstałego ze smażenia) z kurczaka dodać wymoczone śliwki i rodzynki, wymieszać. Dodać laskę cynamonu oraz goździki, włożyć kawałki kurczaka, zalać połową szklanki wody, posypać cukrem waniliowym, przykryć i dusić na małym ogniu przez 15-20 minut.
 
Do kurczaka dodać obrane migdały i zostawić na małym ogniu przez 30 min.
 
Podawać na gorąco z kaszą lub słodkim chlebem (np. tureckim).

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl