25dag pieczarek
3 zielone cebulki drobno posiekane
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki majeranku
3 łyżki stołowe czerwonego wina
1/4 szklanki rosołu z kury
2 łyżeczki soku z cytryny
2 większe piersi z kury, bez kości i skóry, podzielone na pól
4 cienkie plasterki szynki
W teflonowej patelni udusić bez tłuszczu pieczarki, cebulkę i czosnek. Pieczarki szybko puszczą sok. Dusic 10 minut, pod koniec dodać tymianek i majeranek.
Podwyższyć temeraturę pod patelnią i dodać wino. Dusić 5 minut bez przykrycia. Dodać rosół i dusić 5 minut dłużej aż prawie cały płyn wyparuje.
Przełożyć uduszoną mixturę do miski, gdy przestygnie dodać sok z cytryny.
Podgrzać piekarnik do 180°C. Leciutko natluścic 4 arkusze folii aluminiowej, o długości około 25 cm każdy. Położyć na arkuszu folii pierś kurczaka, nałożyć na kazdy 1/4 pieczarek, na wierzch plasterek szynki.
Złożyć paski folii i ścisnąć brzegi. Położyć na blasze i piec w gorącym piekarniku 12 minut, albo do czasu aż kurczak przestanie być surowy.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl