dorodny kurczak (1,2 - 1,5 kg)
5-6 łyżek płynnego miodu
3-4 ząbki czosnku
puszka piwa
łyżka curry
sól
Do podania:
ryż
lub ziemniaki
Na początku trzeba przygotować specjalną glazurę: miód wymieszać z curry oraz obranym i posiekanym czosnkiem.
Kurczaka umyć i osuszyć, natrzeć dokładnie solą (także w środku) i posmarować glazurą. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Z puszki piwa odlać 1/4 zawartości (albo wypić ;) ), w naczyniu żaroodpornym lub na blasze ustawić puszkę piwa z pozostałą zawartością.
Na puszkę ostrożnie nadziać kurczaka. Całość wstawić na najniższy poziom do piekarnika - puszka z kurczakiem musi stać stabilnie w pozycji pionowej. Piec przez 45 - 50 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu podawać z ugotowanym ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl