MENU
ZWIŃ MENU

Kurczak po afgańsku

Forma potrawy: Dania na grilla

Składniki

2 duże piersi z kurczaka
2 duże ząbki czosnku 
opakowanie jogurtu naturalnego 
? łyżeczki soli 
? łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 
sok i miąż z dużej cytryny

Przyrządzanie

Wsyp sól i czosnek do metalowej miski, zmiażdż wszytko na jednolitą masę, dodaj jogurt, pieprz, miąż I sok z cytryny, wszystko wymieszaj.
 
Piersi z kurczaka lekko ponacinaj, umieść w marynacie. Przykryj miskę i umieść w lodówce.
 
Mięso powinno się marynować, co najmniej przez noc, a jeśli możliwe przez półtora dnia.
 
Piec na patelni grillowej lub na grillu przez około 8 do 10 minut z każdej strony.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kurczak w curry

Forma potrawy: Dania główne

1 kurczak
15 dkg masła
szklanka jogurtu
6 cebul
3 łyżeczki curry
pół łyżeczki chili
2 ząbki czosnku
pół szklanki rosołu
sok z cytryny

Do podania:
ryż

Kurczak cytrynowy z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

kurczak w porcjach 1 kg
cytryny 2 szt
oliwa z oliwek 4 łyżki
tymianek
sól
pieprz

Kurczak z porami

Forma potrawy: Dania główne

1 kurczak
pory - tyle ile waży kurczak
1/2 szklanki słodkiej śmietany
4 łyżki oliwy
łyżka masła
1 żółtko
sól
biały pieprz

Kurczak po królewsku

Forma potrawy: Dania główne

1 cały kurczak
5 dag masła
szampan lub białe wytrawne wino
30 dag pomarańczy
5 dag rodzynków
sól, pieprz
sok z cytryny