Forma potrawy: Dania na grilla
6 piersi z kurczaka
2 łyżki oleju
Sos Barbecue:
300 g koncentratu pomidorowego
? dużej cebuli drobno posiekana (około 90 g)
3 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
łyżka sosu Worcestershire (lub jasnego sojowego lub maggi)
1 lub 2 łyżki sosu chilli (opcjonalnie) lub 1/4 łyżeczki proszku chilli
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
160 ml wody
świeżo mielony pieprz
Włóż do patelni koncentrat pomidorowy i posiekaną cebulę, duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. dodaj resztę składników sosu i gotuj przez dalsze 10 minut aż zgęstnieje, na końcu dodaj pieprz.
Powinno powstać około ? litra sosu, można go zamrażać, jeśli wszystkiego nie wykorzystamy.
Piersi z kurczaka delikatnie "rozgnieść ręką", posmarować olejem i posypać świeżo mielonym pieprzem.
Piec na rozgrzanym uprzednio grillu przez około 15 minut, co jakiś czas odwracając.
Rozetrzeć sos na piersiach kurczaka i piec aż do momentu, kiedy mięso będzie upieczone.
Podawać polane gorącym sosem barbecue.
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
15 dkg masła
szklanka jogurtu
6 cebul
3 łyżeczki curry
pół łyżeczki chili
2 ząbki czosnku
pół szklanki rosołu
sok z cytryny
Do podania:
ryż
Forma potrawy: Dania na grilla
kurczak w porcjach 1 kg
cytryny 2 szt
oliwa z oliwek 4 łyżki
tymianek
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
pory - tyle ile waży kurczak
1/2 szklanki słodkiej śmietany
4 łyżki oliwy
łyżka masła
1 żółtko
sól
biały pieprz
Forma potrawy: Dania główne
1 cały kurczak
5 dag masła
szampan lub białe wytrawne wino
30 dag pomarańczy
5 dag rodzynków
sól, pieprz
sok z cytryny