Kurczak barbecue

Składniki potrawy

6 piersi z kurczaka 
2 łyżki oleju
 
Sos Barbecue:
300g koncentratu pomidorowego 
? dużej cebuli drobno posiekana (około 90 g) 
3 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy 
3 łyżki soku z cytryny 
2 łyżki cukru 
łyżka sosu Worcestershire (lub jasnego sojowego lub maggi) 
1 lub 2 łyżki sosu chilli (opcjonalnie) lub 1/4 łyżeczki proszku chilli 
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 
1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru 
160ml wody 
świeżo mielony pieprz

Przyrządzanie

Włóż do patelni koncentrat pomidorowy i posiekaną cebulę, duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. dodaj resztę składników sosu i gotuj przez dalsze 10 minut aż zgęstnieje, na końcu dodaj pieprz.
 
Powinno powstać około ? litra sosu, można go zamrażać, jeśli wszystkiego nie wykorzystamy.
Piersi z kurczaka delikatnie "rozgnieść ręką", posmarować olejem i posypać świeżo mielonym pieprzem.
 
Piec na rozgrzanym uprzednio grillu przez około 15 minut, co jakiś czas odwracając.
 
Rozetrzeć sos na piersiach kurczaka i piec aż do momentu, kiedy mięso będzie upieczone.
 
Podawać polane gorącym sosem barbecue.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl