Kulebiak z mięsem w cieście drożdżowym

Składniki potrawy

Ciasto:
25dag mąki
125ml mleka
3dag masła
1 żółtko
1 jajo
1 łyżeczka cukru
2dag drożdży
1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
35dag gotowanej wołowiny lub pieczonej wieprzowiny lub obu mięs w dowolnej proporcji
10dag słoniny
1 średnia cebula
4dag masła
2 łyżki rosołu
4dag czerstwej bułki
sól, pieprz
Inne:
2dag masła do posmarowania formy
1 jajo do posmarowania kulebiaka

Przyrządzanie

Mąkę przesiać. Przygotować w naczyniu rozczyn. Drożdże utrzeć z cukrem i 3-4 łyżkami letniego mleka. Dodać około 50 g mąki i zarobić ciasto gęstości śmietany. Wymieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
W niewielkiej ilości wody podgotować slonine przez ok. 20 minut. Odcedzić.
Przygotować farsz: odcisnąć bułkę namoczoną w przegotowanej wodzie lub w mleku. Cebulę pokroić drobno, przesmażyć na złoty kolor. Zemleć mięso razem z cebulą, słoniną i bułka. Przełożyć do garnka. Jeśli farsz będzie za suchy, podlać rosołem. Dodać pieprz i sól. Wymieszać.
Kiedy rozczyn podwoi objętość, dodać do niego jajo, żółtko, mleko oraz sól. Wymieszać z pozostałą mąką, potem wyrabiać, póki na powierzchni nie pojawią się pęcherzyki powietrza. Wtedy wlać roztopione masło i wyrabiać dalej na gładką, lśniącą masę. Oprószyć mąką, przykryć i zostawić w cieple na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wygnieść krótko, by drożdże wchłonęły potrzebną ilość powietrza, podsypać mąką, rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm lub trochę cieńszy. Na środku ciasta, szerokim pasem, ułożyć grubą warstwę farszu. Brzegi dłuższych boków podwinąć i zlepić. W miejscu zlepienia uformować ozdobny grzebień. Posmarować jajem rozmąconym wodą i ewentualnie dodatkowo udekorować ciastem. Formę do pieczenia, nieco dłuższą od kulebiaka, wysmarować tłuszczem.
Piec przez 50 minut w piekarniku ogrzanym do temp. 220 st. C. Przełożyć na półmisek, pokroić na porcje. Podawać polany masłem jako osobne danie lub jako dodatek do barszczu lub bulionu.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl