1,2kg schabu bez kości
100g migdałów
250ml wina (malaga)
5 łyżek oleju
2 gałązki zielonej pietruszki
sól
Mięso schabowe dokładnie umyć w zimnej wodzie. Osuszyć i pokroić na 6 kotletów. Lekko rozbic tłuczkiem z obu stron.
Migdały sparzyć wrzątkiem i odstawić na 10 minut, po tym czasie osączyć na sicie, zdjąć skórki. Następnie pokroić na cienkie plasterki.
Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron po 8 minut. Najpierw smażyć na bardzo dużym ogniu, po czym ogień zmniejszyć. Po usmażeniu kotlety posolić, przełożyć na ogrzany półmisek, nakryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Przygotować sos: na tłuszczu pozostałym po smażeniu kotletów, podsmażyć migdały. Podczas smażenia uważać, aby się nie przypaliły. Zdjąć z ognia, zalać winem i sos dobrze wymieszać.
Kotlety polać gorącym sosem, przybrać gałązkami zielonej pietruszki i od razu podawać.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl