Kotlet schabowy z jabłkiem

Składniki potrawy

1kg ziemniaków
4 kotlety schabowe
4 łyżki oleju
4 cebule
4 jabłka
6 łyżek soku z cytryny
sól, pieprz
8 gałązek tymianku
8 łyżek śmietany kremówki

Do dekoracji:
kilka gałązek natki pietruszki lub tymianku

Przyrządzanie

Ziemniaki umyć, gotować w mundurkach 15 minut w osolonej wodzie, odcedzić. Przestudzić polewając zimną wodą, obrać, pokroić w cienkie plasterki.

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.

Mocno rozgrzać olej na patelni, smażyć na nim kotlety 4 minuty z każdej strony na średnim ogniu, zdjąć z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem - np. w rozgrzanym piekarniku.

Cebulę obrać, posiekać. Jabłka umyć, wyciąć środki z pestkami. Miąższ pokroić na cząstki, skropić sokiem z cytryny. Na tłuszcz ze smażenia kotletów wrzucić cebulę, smażyć przez minutę na małym ogniu.

Następnie dodać do tego ziemniaki i jabłka, wszystkie składniki smażyć jeszcze przez 5 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Tymianek opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek, wrzucić do jarzynki.

Śmietanę przyprawić na pikantnie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na cztery talerze przełożyć ziemniaki z jabłkiem, kotlety i dołożyć na nie kleksy śmietany.

Gotowe danie posypać pieprzem. Udekorować gałązkami natki pietruszki i tymianku.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl