1kg ziemniaków
4 kotlety schabowe
4 łyżki oleju
4 cebule
4 jabłka
6 łyżek soku z cytryny
sól, pieprz
8 gałązek tymianku
8 łyżek śmietany kremówki
Do dekoracji:
kilka gałązek natki pietruszki lub tymianku
Ziemniaki umyć, gotować w mundurkach 15 minut w osolonej wodzie, odcedzić. Przestudzić polewając zimną wodą, obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Mocno rozgrzać olej na patelni, smażyć na nim kotlety 4 minuty z każdej strony na średnim ogniu, zdjąć z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem - np. w rozgrzanym piekarniku.
Cebulę obrać, posiekać. Jabłka umyć, wyciąć środki z pestkami. Miąższ pokroić na cząstki, skropić sokiem z cytryny. Na tłuszcz ze smażenia kotletów wrzucić cebulę, smażyć przez minutę na małym ogniu.
Następnie dodać do tego ziemniaki i jabłka, wszystkie składniki smażyć jeszcze przez 5 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Tymianek opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek, wrzucić do jarzynki.
Śmietanę przyprawić na pikantnie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na cztery talerze przełożyć ziemniaki z jabłkiem, kotlety i dołożyć na nie kleksy śmietany.
Gotowe danie posypać pieprzem. Udekorować gałązkami natki pietruszki i tymianku.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl