350g ananasa w plastrach, w naturalnym soku (z puszki)
175g cukru granulowanego
około 12 koktailowych wiśni
Do rondla z grubym dnem odlac sok z ananasa. Dodać cukier i mieszać ogrzewając na wolnym ogniu, dopóki się nie rozpuści. Szybko doprowadzić do wrzenia i gotować stale, nie mieszając, przez około 10 minut, aż syrop uzyska barwę karmelową.
Plastry ananasa pokroić na prawie równe kawałki i osuszyć. Przygotować około 12 drewnianych patyczków, na które wsunąć kawałki ananasa i ułożyć na chłonnym papierze.
Gotowy syrop zdjąć z ognia, aby zapobieć zbytniemu zgęstnieniu.
Trzymająć koniec drewnianego patyczka, zanurzać kawałki ananasa w karmelu, tak aby były dobrze nimi pokryte.
Wyjąć i przytrzymać nad karmelem, aby jego nadmiar spłynął do rondla.
Układać na szklanym talerzu deserowym. W ten sam sposób pokryć karmelem reszte kawałków ananasa.
Na koniuszek każdego patyczka wcisnąć wisienkę koktailową i tak podawać deser.