Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 25 min.
350g ananasa w plastrach, w naturalnym soku (z puszki)
175g cukru granulowanego
około 12 koktailowych wiśni
Do rondla z grubym dnem odlac sok z ananasa. Dodać cukier i mieszać ogrzewając na wolnym ogniu, dopóki się nie rozpuści. Szybko doprowadzić do wrzenia i gotować stale, nie mieszając, przez około 10 minut, aż syrop uzyska barwę karmelową.
Plastry ananasa pokroić na prawie równe kawałki i osuszyć. Przygotować około 12 drewnianych patyczków, na które wsunąć kawałki ananasa i ułożyć na chłonnym papierze.
Gotowy syrop zdjąć z ognia, aby zapobieć zbytniemu zgęstnieniu.
Trzymająć koniec drewnianego patyczka, zanurzać kawałki ananasa w karmelu, tak aby były dobrze nimi pokryte.
Wyjąć i przytrzymać nad karmelem, aby jego nadmiar spłynął do rondla.
Układać na szklanym talerzu deserowym. W ten sam sposób pokryć karmelem reszte kawałków ananasa.
Na koniuszek każdego patyczka wcisnąć wisienkę koktailową i tak podawać deser.
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
1 puszka ananasów
sok z 1/2 limonki
200 ml mleczka kokosowego
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
150 ml śmietanki kremowej
4 dag cukru pudru
4 plastry ananasa z puszki
20 dag lodów śmietankowych
100 ml soku ananasowego
Forma potrawy: Sałatki
6 plastrów ananasa
2 pomarańcze
50 g. rodzynek
60 ml. soku ananasowego
łyżka miodu
sól
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju
szczypta imbiru
4 gruszki
3 jaja
50 g cukru
50 g mąki
50 g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru na karmel