Karkówka z grilla

Składniki potrawy

dorodny kawałek karkówki
czosnek 4-5 ząbków
sproszkowana słodka czerwona papryka
sól kamienna
pieprz czerwony (lub czarny)
kminek
oliwa z oliwek

Przyrządzanie

Sól, paprykę, odrobinę zmielonego kmineku, pieprz i wyciśnięty przez praskę czosnek łączymy w miseczce.   Karkówkę kroimy na plastry ok. 1,5 cm grubości.   Każdy kawałek smarujemy oliwą z oliwek (najlepiej pędzlem) i posypujemy przyprawami.   Układamy w naczyniu, przykrywamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.   Pieczemy na grillu.   Podawać z musztardą albo różnymi sosami oraz pieczonymi ziemniakami.   W miejscu karkówki pojawić się może boczek, kurczak lub indyk, ale tylko pod warunkiem dodanie białego wina, bo inaczej będą suche.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl