Kaczka nadziewana jabłkami

Składniki potrawy

1 kaczka (1,5 kg.)
60 dag. ziemniaków
60 dag. jabłek (złote lub szare renety, antonówki)
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz


Do przybrania:
jabłko
borówki do mięsa
kilka liści sałaty
gałązki natki pietruszki

Przyrządzanie

Danie z kuchni staropolskiej.

Kaczkę umyć, osuszyć, odciąć szyjkę i końce skrzydeł. Tuszkę natrzeć solą, połową majeranku i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.

Ziemniaki obrać, umyć i jeśli są duże, przekroić na pół. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki, oczyścić z gniazd nasiennych i posypać pozostałym majerankiem.

Kaczkę wypełnić jabłkami, zaszyć,przełożyć do brytfanny posmarować smalcem i obłożyć ziemniakami. Kaczkę i ziemniaki lekko posypać solą i pieprzem.

Piec półtorej godziny w piekarniku początkowo nagrzanym do temp. 200-250°C i kilkakrotnie podlewać wytworzonym sosem. W połowie pieczenia zmniejszyć ogień.

Po upieczeniu wyjąć jabłka, a kaczkę podzielić na porcje i ułożyć na półmisku, formując w kształt tuszki. Kaczkę obłożyć jabłkami i pieczonymi ziemniakami. Przybrać jabłkiem z borówkami, gałązkami natki pietruszki i liśćmi sałaty.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl