Jabłkowy tort śmietanowy

Składniki potrawy

20dag mąki
8dag zminego masła
jajko
5 jabłek
5dag cukru
4 łyżki dżemu jabłkowego
sok z 1/2 cytryny
8 łyżek calvadosu (wytrawny winiak francuski)
2 łyżki cukru pudru
gotowy spód biszkoptowy
2 szklanki śmietany kremówki
2 opakowania cukru waniliowego
8 łyżeczek żelatyny instant

Przyrządzanie

Mąkę, masło, jajko, cukier zagnieść, chłodzić 30 minut. 4 jabłka przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, 2 łyżkami calvadosu i oprószyć cukrem pudrem. Piec 8-10 minut, wystudzić.

Ciastem wylepić okrągłą formę. Piec 20-25 minut w temp. 200°C. Ciepłe ciasto posmarować 2 łyżkami dżemu jabłkowego, nałożyć biszkopt, posmarować go resztą dżemu. Na nim ułożyć zapieczone jabłka.

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. 6 łyżek calvadosu podgrzać, dodać żelatynę, połączyć ze śmietaną. 4 łyżki śmietany przełożyć do szprycy.

Pozostałą śmietanę rozsmarować na cieście. Ostatnie jabłko pokroić w plasterki. Tort udekorować plasterkami jabłka, i odłożoną śmietaną w szprycy.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl