Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 3, czas przygotowania: 40 min.
300 g kurek
2 łyżki masła
sól, zmielony czarny pieprz
2 jajka
2 łyżki śmietanki kremówki
5 łyżek startego żółtego sera
świeżo starta gałka muszkatołowa
1 łyżeczka drobno posiekanych liści estragonu
masło do wysmarowania foremek
liście sałaty do dekoracji
Kurki oczyścić, dokładnie umyć pod bierzącą wodą i osuszyć. Grzyby można pokroić w cienkie plasterki lub (jeśli są mniejsze) pozostawić w całości.
Podsmażać grzyby na maśle przez ok. 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Jajka połączyć ze śmietanką i serem, dodać gałkę muszkatołową i estragon.
Grzyby przełożyć do wysmarowanych foremek. Zalać masą jajeczną. Wstawić na środkowy poziom piekarnika.
Zapiekać ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni, aż masa lekko zbrązowieje.
Forma potrawy: Dania główne
kurki
cebula
masło
rosół
makaron
pieprz, sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, Kolacje
Forma potrawy: Dania główne, Śniadania
200 g świeżych kurek
8 jaj
3 łyżki masła
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki zmielonych ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki pieprzu
Cielęcina z kurkami lub rydzami
Forma potrawy: Dania główne
1 kg grzybów (kurki lub rydze)
1/2 kg cielęciny bez kości
łyżka masła
1/2 szklanki białego,wytrawnego wina
szklanka gęstej słodkiej śmietanki
pieprz
sól