Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory, potrawa wegetariańska
1 kg zdrowych, jędrnych grzybów
sól, pieprz
Grzyby należy przebrać, oczyścić, umyć, osączyć, pokroić w paski, następnie zalać małą ilością gorącej wody.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem, poddusić, by były prawie miękkie. Napełnić przygotowanymi grzybami słoje, tak, by pozostało 4 cm od górnej krawędzi. Słoiki zamknąć, pasteryzować przez godzinę. Następnego dnia ponownie pasteryzować jedną godzinę.
Tak pasteryzowane grzyby można przyrządzać jak grzyby świeże. Po wyjęciu ze słoika można poddusić na tłuszczu z pokrojoną cebulą, albo ugotować z nich zupę.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
15 dag grzybów suszonych (lub 50 dag świeżych)
5 dag mąki
2 szklanki mleka
2 jaja
7 dag bułki tartej
1/4 szklanki oleju
sól, pieprz
Forma potrawy: Przetwory
1 kg grzybów (np. gąski, kozaki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki, rydze etc.)
2 łyżki soli
1 duża lub dwie małe cebule
szklanka wody
2 łyżki cukru
szklanka octu 10%
ziele angielskie
liście laurowe
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
50g masła lub 2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku rozgniecione
350g małych grzybków, np. pieczarek
świeżo zmielony pieprz naturalny
3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
Do przybrania:
cząstki cytryny
Do podania:
grzanki z chleba lub paluszki