Grzyby na zimę

Składniki potrawy

prawdziwki
lub rydze
lub podgrzybki
lub zielonki
lub gąski szare
lub maślaki (bez skórki)
lub kurki
sól

Przyrządzanie

Grzyby należy przebrać wybierając naładniejsze, bardzo dokładnie umyć i pokroić na kawałki około 1cm lub trochę większe.
Grzyby wrzucić do garnka, zalać wodą (nie więcej niż do 1/2 wysokości), dodać sól (na 3 litry wody dodawać czubatą łyżkę soli) i gotować.
Do momentu zagotowania należy mieszać w garnku aby grzyby nie przywarły do jego powierzchni.
W momencie kiedy zacznie się gotowanie, zmniejszyć ogień do minimum i gotować 5 - 10 minut.
Umyte słoje przelać wrzątkiem, do słoi wlewać wodę z garnka razem z grzybami, tak aby został tylko około 1 milimetr na powietrze.
Po zalaniu słoi natychmiast je zakręcić, może być potrzeba dolania wrzątku jeżeli wody z gotowania jest za mało.
Po zamknięciu słoi, powinny one "zassać" po kilkunastu minutach.
We wszystkich czynnościach bardzo ważna jest sterylność.
Przez następne tygodnie trzeba kontrolować przetwory - zmętnienie lub biały osad oznaczają rozwój bakterii lub pleśni.
Prawidłowo przygotowane w ten sposób grzyby mogą być przechowywane wiele miesięcy w lodówce, zachowują znakomity smak i nadają się do wielu rodzajów potraw.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl