Grzyby duszone zapiekane z kartoflami

Składniki potrawy

400g swieżych prawdziwków lub maślaków
300g kartofli
1 cebula
2 pomidory
2 łyżki siekanego koperku
50ml oliwy
40g masła
100ml śmietany
2 liście laurowe
sól, pieprz

Przyrządzanie

Grzyby dokładnie umyć i sparzyć gorącą wodą (maślaki należy przedtem obrać
ze skórki). Pokroić w plasterki i smażyc 5 min na połowie masła. Przełożyc do rondla, dodać obrane, wypestkowane i pokrojone w kawałki pomidory, pieprz, sól i liść laurowy. Zalać śmietaną i dusić pod przykryciem około 10 min.

Kartofle obrać, pokroić w plasterki, obsmażyć na oliwie na jasnozłoty kolor.

Cebule obrać, drobno posiekać i podsmażyć na reszcie masła na jasnozłoty kolor.

Do podduszonych grzybów dodać podsmażone kartofle, cebulę i starannie wymieszać. Zapiekać przez 15 min w nagrzanym do temp. 230°C piekarniku.

Przed podaniem podzielić na porcje i posypać siekanym koperkiem.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl