2kg gruszek twardych i mało dojrzałych
goździki
5dag korzenia imbiru świeżego
kawałek laski cynamonu (ok. 10 cm)
750-800ml ( 3 szklanki) octu winnego białego
750-800ml wody
50dag cukru
skórka z cytryny pokrojona w cieniutkie paski
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo startej
Obrane gruszki przepołowić na pół, wyciąć z nich gniazda nasienne. Imbir po obraniu pokroić na cienkie paski.
Przygotować zalewę. Do rondla wlać wodę i ocet, dodać skórkę z cytryny, imbir, cynamon, cukier oraz gałkę. Następnie mieszankę tą zagotować, po czym zestawić z ognia.
Połówki gruszek należy nafaszerować goździkami, następnie umieścić w zalewie, nakryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Owoce przełożyć do gorących słoików.
Zalewę należy gotować kolejne 15 minut po czym gorącą zalać gruszki w słoikach tak aby zalewa dokładnie wszystkie zakrywała.
Przed zamknięciem słoików, zakrętki należy przetrzeć od wewnątrz wódką lub spirytusem. Dokładnie zakręcić słoiki.
Pod kocem ostudzić.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl