Gruszki w sosie mleczno-kakaowym

Składniki potrawy

pół kilograma gruszek
6-8dag cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
2dag mąki ziemniaczanej
1-2dag kakao
2 żółtka

Przyrządzanie

Umyte, obrane gruszki przekroić na pół, usunąć nasiona. Zagotować 3/4 szklanki wody z połową cukru, do syropu włożyć owoce, ugotować na półmiekko, ostudzić.

Ostudzone półówki gruszek ułożyć w salaterce.

Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z małą ilością przegotowanego, zimnego mleka, resztę mleka zagotować, dodać zawiesinę z mąki ziemniaczanej, mieszając zagotować.

Żółtka utrzeć do białości z pozostałym cukrem, wlać do nich ubijając mleko z mąką i syrop z gruszek, dodać kakao, ubijać masę do zgęstnienia.

Ciepłym sosem zalać gruszki, ostudzić.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl