Gruszki w cieście

Składniki potrawy

6 gruszek
1 żółtko
1 łyżka mleka
1 łyżka masła

Ciasto:
250g mąki
175g masła
1 jajo
1 łyżka cukru pudru
3 łyżeczki mleka
sól

Przyrządzanie

Mąkę wraz z solą przesiać na stolnicę. Dodać masło i drobno posiekać razem z mąka ostrym nożem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kule, przykryć lub owinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Gruszki obrać (pozostawiając ogonki), po czym usunąć z nich gniazda nasienne (od dołu). Posmarować masłem i wstawić na 10 minut do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika. Wyjąć i ostudzić.

Ciasto rozwałkować do grubości około 2 mm, wykroić z niego 6 równej wielkości kwadratów. Na środku każdego umieścić gruszkę. Rogi ciasta połączyć ze soba i zalepić starannie, wyciągając ciasto do góry. Wierzch ciasta ponacinać delikatnie czubkiem ostrego noża i posmarować żółtkiem rozbitym z mlekiem.

Piec 25-30 minut w nagrzanym do temp. 200°C piekarniku. Podawać gorące - same, lub zimne - z bitą śmietaną.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl