cojemy.pl > Dania główne > Pyzy z mięsem

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przetwory bez octu

Pyzy z mięsem

Formy potrawy: danie główne

Składniki potrawy

Ciasto:
1kg - ziemniaki tarte - pozostawić je na 0,5 godz. muszą puścić sok ,
0,5 - szklanki mąki,
2 - jajka,
1 - łyżka mąki pszennej i ziemniaczanej
Farsz:
300g - wieprzowiny bez kości - np. karczek,
1 - cebula,
1 - szklanka tartej bułki,
1 - jajko,
1 - łyżka masła,
sól, pieprz

Przyrządzanie

Farsz:
Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso i dusimy - można podlać wodą, aby się cebula nie przypalała, po czym przyprawiamy solą i pieprzem - dużo.

Odstawiamy do wystygnięcia, mielimy i dodajemy bułkę tartą lub bułkę namoczoną w wodzie i jajko, przyprawiamy pieprzem i mieszamy na jednolitą masę.

Ciasto:
Po odcedzeniu płynu z ziemniaków dodajemy mąkę pszenną jajka ugniatamy na jednolitą masę można dodać mąki ziemniaczanej - będzie lepiej się kleiło jeśli jest zbyt rzadkie.

Moczymy dłonie w wodzie i w mące, bierzemy ciasto, tworzymy dłońmi placek nakładamy do niego farsz, następnie zawijamy dokładnie z wszystkich stron i gotujemy w osolonym wrzątku.

Podajemy na talerzu polewając je olejem z cebulką i boczkiem stanowiącym okrasę.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bułka (każdy rodzaj), Bułka tarta, Cebula, Jajka, Karczek, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Mąka ziemniaczana, Pieprz, Sól kuchenna, Wieprzowina, Ziemniaki

Podobne przepisy

Udka kurczaka z fasolą i pyzami

Forma potrawy: Danie główne
6 udek z kurczaka
sól
pieprz
olej
2 duże marchewki
30dag pyz
kawałek pora
20dag fasoli
» zobacz przepis

Papryka faszerowana mięsem

Forma potrawy: Danie główne
kilogram papryki
0,5kg mielonego mięsa wieprzowego
3/4 szklanki ryżu
3 cebule
50g masła
1 litr soku pomidorowego (lub bulionu warzywnego)
natka pietruszki
czarny mielony pieprz
sól do smaku
» zobacz przepis

Pyzy poznańskie

Forma potrawy: Danie główne
60 dkg - mąki
30 dkg - drożdży
0,3 l.- mleka
mały kieliszek oleju
4 jajka całe
10g - cukru
sól
» zobacz przepis

Zapiekanka z mięsem

Forma potrawy: Zapiekane
50dag ziemniaków
30dag mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
2 cebule
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki parmezanu
2 szklanki śmietany
1 łyżka masła do wysmarowania formy
sól
pieprz
» zobacz przepis

Pierogi z mięsem

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
40dag mąki
60dag gotowanego mięsa wołowego
cebula
jajko
olej
sól, pieprz
» zobacz przepis

Makaron ngorongoro

Forma potrawy: Danie główne
500g polędwicy wieprzowej
3 cebule
1 łyżka oleju
3 pomidory
1 ząbek czosnku
1 strąk papryki chili
1/2 łyżeczki soli
szczypta czarnego pieprzu
szczypta ostrej papryki
2 łyżeczki soku cytrynowego
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
350g szerokiego makaronu
150g utartego sera cheddar
» zobacz przepis

Mięso zapiekane z dynią (po dagestańsku)

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
500g dyni
300g mięsa mielonego
100g ryżu
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany
2 łyżki przecieru pomidorowego
szczypta cynamonu
sól, pieprz
» zobacz przepis

Makaron z mięsem mielonym

Forma potrawy: Danie główne
20dag makaronu
20dag mielonego mięsa
1 łyżka oleju
sos z warzywami
sól, pieprz
» zobacz przepis

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Forma potrawy: Danie główne
4 cukinie
20dag mięsa mielonego
2 cebule
2 ząbki czosnku
10dag pieczarek
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
2 łyżki tartej bułki
5dag tartego, żółtego sera
2 jaja
olej, sól, pieprz
» zobacz przepis

Szczupak faszerowany po polsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg szczupaka
15dag cebuli
3dag masła lub margaryny
8dag bułki czerstwej
5dag rodzynków
5dag tartego chrzanu
2 jaja
mleko
1dag żelatyny
30dag włoszczyzny bez kapusty
2dag ketchupu
sól, pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
ocet
» zobacz przepis

Kulebiak z mięsem w cieście drożdżowym

Forma potrawy: Danie główne, Ciasto
Ciasto:
25dag mąki
125ml mleka
3dag masła
1 żółtko
1 jajo
1 łyżeczka cukru
2dag drożdży
1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
35dag gotowanej wołowiny lub pieczonej wieprzowiny lub obu mięs w dowolnej proporcji
10dag słoniny
1 średnia cebula
4dag masła
2 łyżki rosołu
4dag czerstwej bułki
sól, pieprz
Inne:
2dag masła do posmarowania formy
1 jajo do posmarowania kulebiaka
» zobacz przepis

Szynka pieczona z winogronami

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1,2kg szynki bez kości
po 30dag jasnych i ciemnych winogron
2 szkl. soku jabłkowego
50ml calvadosu (wódki)
100ml śmietany kremówki
2 łyżki oliwy
łyżka masła
cytryna

Dodatki:
sól, pieprz
rozmaryn, jałowiec
mąka ziemniaczana
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.