MENU
ZWIŃ MENU

Udka po hawajsku

Forma potrawy: Dania na grilla

Składniki

6 udek kurczaka

marynata:
1/3 szkl. oleju
0,5 szkl. soku ananasowego
sól

glazura:
po 0,5 szkl. dżemu ananasowego i sosu sojowego
ćwierć szkl. soku ananasowego
łyżeczka ostrej musztardy

Przyrządzanie

W misce mieszamy olej z sokiem ananasowym i solą.
 
Umyte udka wkładamy do marynaty i odstawiamy.
 
Przygotowujemy glazurę: łączymy dżem ananasowy, sos sojowy, musztardę i sok ananasowy.
 
Po 3 godz. wyjmujemy mięso pieczemy na grillu, smarując glazurą.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Gęsie udka z jabłkami i sosem śliwkowym

Forma potrawy: Dania główne

4 udka gęsie
20 dag cebuli
400 ml rosołu drobiowego (z kostki)
łyżeczka majeranku
2 duże jabłka
1-2 łyżki mąki, sól, pieprz
12 suszonych śliwek (bez pestek)
2-3 łyżki calvadosu (niekoniecznie)
2 łyżki tłuszczu do smażenia

Udka kurczaka z fasolą i pyzami

Forma potrawy: Dania główne

6 udek z kurczaka
sól
pieprz
olej
2 duże marchewki
30 dag pyz
kawałek pora
20 dag fasoli

Udka z kurczaka

Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla

8 udek z kurczaka
3 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyzki imbiru, świeżego, posiekanego
2 łyżki gram masala
szczypta kurkumy
150ml jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do podania:
1 sałata, poszatkowana
1/2 ogórka w plastrach
1 mała cebulka, pokrojona w plasterki

Do przybrania:
cytryna pokrojona w cząstki

Kurczak w ananasach po amerykańsku

Forma potrawy: Dania główne

2 udka lub 2 duże piersi z kurczaka
1/2 szklanki śmietanki
mąka
sól, pieprz
5 dkg masła lub margaryny
2-3 łyżki oleju
8 krążków ananasa z puszki
1 pęczek zielonej pietruszki