Forma potrawy: Dania na grilla
6 udek kurczaka
marynata:
1/3 szkl. oleju
0,5 szkl. soku ananasowego
sól
glazura:
po 0,5 szkl. dżemu ananasowego i sosu sojowego
ćwierć szkl. soku ananasowego
łyżeczka ostrej musztardy
W misce mieszamy olej z sokiem ananasowym i solą.
Umyte udka wkładamy do marynaty i odstawiamy.
Przygotowujemy glazurę: łączymy dżem ananasowy, sos sojowy, musztardę i sok ananasowy.
Po 3 godz. wyjmujemy mięso pieczemy na grillu, smarując glazurą.
Gęsie udka z jabłkami i sosem śliwkowym
Forma potrawy: Dania główne
4 udka gęsie
20 dag cebuli
400 ml rosołu drobiowego (z kostki)
łyżeczka majeranku
2 duże jabłka
1-2 łyżki mąki, sól, pieprz
12 suszonych śliwek (bez pestek)
2-3 łyżki calvadosu (niekoniecznie)
2 łyżki tłuszczu do smażenia
Udka kurczaka z fasolą i pyzami
Forma potrawy: Dania główne
6 udek z kurczaka
sól
pieprz
olej
2 duże marchewki
30 dag pyz
kawałek pora
20 dag fasoli
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
8 udek z kurczaka
3 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyzki imbiru, świeżego, posiekanego
2 łyżki gram masala
szczypta kurkumy
150ml jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do podania:
1 sałata, poszatkowana
1/2 ogórka w plastrach
1 mała cebulka, pokrojona w plasterki
Do przybrania:
cytryna pokrojona w cząstki
Kurczak w ananasach po amerykańsku
Forma potrawy: Dania główne
2 udka lub 2 duże piersi z kurczaka
1/2 szklanki śmietanki
mąka
sól, pieprz
5 dkg masła lub margaryny
2-3 łyżki oleju
8 krążków ananasa z puszki
1 pęczek zielonej pietruszki