Dżem z kabaczka i imbiru

Składniki potrawy

1,5kg kabaczka
1 duża cytryna
ok. 1kg cukru
7g mielonego imbiru

Przyrządzanie

Obieramy kabaczek i usuwamy włókna oraz nasiona ze środka. Kroimy jędrny miąższ w małą kosteczkę i mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny, zachowując skórkę.

Ważymy kabaczek i dodajemy połowę wagi cukru. Zostawiamy na noc w chłodnym miejscu.

Następnego dnia odcedzamy sok i zagotowujemy Dodajemy kabaczek, imbir i skórkę cytryny pokrojoną w cieniutkie paseczki i obgotowaną w wodzie, aż zmięknie.

Od momentu powtórnego zawrzenia gotujemy powolutku przez pół godziny. Dodajemy tę samą ilość cukru co poprzednio, mieszamy aż do zupełnego rozpuszczenia.

Gdy dżem zacznie gęstnieć, zbieramy pianę z wierzchu i przekładamy go do gorących, wysterylizowanych słoików.

Natychmiast szczelnie je zamykamy.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl