Dżem dyniowo-jabłkowy

Składniki potrawy

dynia,
kwaśne jabłka,
ew. sok z cytryny, cukier

Przyrządzanie

Dynię obrać i wdyłubać miąższ, zetrzeć na tarce. Wrzucić do garnka, zalać odrobiną wody, i niech się gotuje na małym ogniu.

Jabłka także obrać i też wydłubać środek, po czym pokroić na jakieś mniejsze kawałki, bez różnicy, i tak się rozpadnie.

Jabłka wrzucić do dyni, można też poddusić w osobnym garnku i połączyć potem.

Dusić aż wyjdzie ładna w miarę jednolita papka. Można ewentualnie dosmaczyć sokiem z cytryny lub cukrem, lub inną słodką substancją.

Kiedy gotowe, wsadzić jeszcze gorące do słoików i zakręcić. Można pasteryzować ale nie koniecznie.

Niektórzy wolą wersję bez słodzenia.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl