Dynia z chili

Składniki potrawy

1 dynia
2 cebule
kilka ząbków czosnku – do smaku
500g pomidorów
1 kolba kukurydzy
200g czarnej fasoli
1/2–3/4 litra bulionu warzywnego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
2 strąki papryki chili
sproszkowane chili
papryka
sól
1/8 l czerwonego wina
150g startego sera pecorino (lub parmezanu)
olej słonecznikowy

Przyrządzanie

Fasolę moczyć w wodzie przez 12 godz. Wodę odlać, a fasolę dokładnie przepłukać. Włożyć do dużego garnka, zalać bulionem, dodać curry i gotować do miękkości od jednej do półtorej godziny.

W międzyczasie cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ziarna kukurydzy wyłuskać z kolby i opłukać.

Dynię umyć, podzielić na ćwiartki, usunąć pestki. Ćwiartki dyni ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec ok. 30 min w temperaturze 220°C.

Cebule i czosnek zeszklić na oleju. Dodać przyprawy, krótko podsmażyć. Wlać wino, zagotować. Dodać pomidory i kukurydzę, wszystko razem dusić ok. 15 min na małym ogniu.

Warzywa z przyprawami ostrożnie wymieszać z ugotowaną fasolą, gotować jeszcze przez 15 min, w razie potrzeby doprawić do smaku.

Tak przygotowanym chili napełnić ćwiartki dyni, posypać tartym serem i zapiekać ok. 10 min.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl