1kg dyni oczyszczonej
3 szklanki wody
40dag cukru
1/4 szklanki octu
goździki
cynamon wedle uznania
Miąższ dyni pokroic w kostkę ok. 1,5 na 1,5 cm lub łyżeczką wybierać kulki (kostka bardziej wydajna) sparzyć ok. minuty (nie dłużej bo dynia robi się zbyt miękka) i następnie odcedzić.
Wodę, cukier, ocet i przyprawy zagotować.
Tak przygotowaną dynię wkładać do słoików i zalewać gorącą zalewą.
Zamknięte słoiki pasteryzować pod przykryciem 10 lub 20 min (zależnie od wielkości słoika). Słoiki po dżemie 10 min. po ogórkach 20 min.
Odstawić do ostygnięcia a następnie przenieść w miejsce, z którego łatwo je będzie można wyciągnąć w razie potrzeby.
W razie dobrego przygotowania, potrzeba będzie bardzo częsta ;)
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl