Czekoladowy sernik

Składniki potrawy

30dag mąki
20dag masła
10dag cukru
2 żółtka
1-2 łyżki śmietany

Masa serowa:
50dag mielonego twarogu
30dag śmietany kremówki
25dag czekolady deserowej
15dag cukru
2 jajka
5dag rodzynek

Dodatki:
polewa czekoladowa
2 łyżki kakao
kieliszek rumu
kieliszek likieru czekoladowego

Przyrządzanie

Rodzynki umyć, skropić rumem, po czym odstawić aż napęcznieją.

Mąkę przesiać, posiekać z pokrojonym na płatki masłem. Dodać cukier, żółtka i śmietanę. Składniki połączyć nożem, a następnie szybko zagnieść kruche ciasto.

Ciastem wylepić dno i boki tortownicy o średnicy 23 cm, wstawić do lodówki na 20 minut.

Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miseczki i roztopić w gorącej kąpieli wodnej. Mielony twaróg zmiksować na gładką masę z kremówką, cukrem i jajkami. Dodać kakao oraz roztopioną i ostudzoną czekoladę. Wlać likier, wsypać rodzynki i dokładnie razem wymieszać.

Masę przełożyć do wylepionej ciastem tortownicy, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50-60 minut. Ostudzić, wierzch pokryć warstwą polewy czekoladowej.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl